Μη κρίνετε, ίνα μη κριθήτε #2 22 Ιουλίου, 2019 – Κατηγορία: Books – Ετικέτες: ,

Batman: White Knight

από τον Νίκο Μιχαλόπουλο

To Batman: White Knight είναι μια limited mini-series 8 τευχών, η οποία δημοσιεύθηκε από την DC Black Label το 2017-2018. Συγγραφέας και υπεύθυνος σχεδίου είναι ο Sean Murphy.

H σειρά εξερευνά μία “Elseworlds” Gotham City, στην οποία ο Batman έχει χάσει τον έλεγχο του εαυτού του και έχει υιοθετήσει πιο σκληρές και βίαιες μεθόδους καταπολέμησης του εγκλήματος. Ο Joker (γνωστός τώρα ως  Jack Napier), από την άλλη, έχει γιατρευτεί από την τρέλα του και προσπαθεί να θεραπεύσει την πόλη και να αποδείξει, ότι ο πραγματικός εχθρός της είναι ο ίδιος ο Batman.

 Έχουν γραφτεί αρκετές ιστορίες στις οποίες ο Joker, με κάποιο τρόπο, σταματάει να είναι τρελός και αιμοδιψής, ωστόσο το Batman: White Knight ακολουθεί έναν τελείως διαφορετικό δρόμο από τις άλλες. Παρόλο που δεν λείπουν οι σκηνές δράσεις και οι εμφανίσεις κλασικών χαρακτήρων, η ιστορία επικεντρώνεται και εμβαθύνει στην τοξική σχέση του Batman και του Joker, στην πολιτική θέση του δεύτερου προσπαθώντας να πάρει την πόλη με το μέρος του και στο ελαττωματικό Νομικό σύστημά της, το οποίο επιχειρεί αυτός να εκμεταλλευτεί. Ο Murphy κατάφερε να δώσει μια νέα δυναμική σε μια διαμάχη δεκαετιών, καθώς και να μας δείξει, μερικές φορές κυριολεκτικά, ότι τα όρια μεταξύ καλού και κακού είναι πιο θολά από ότι νομίζουμε.

 

           

Όλα αυτά συνοδεύονται από τα πανέμορφα σχέδια του Murphy. Μόλις ανοίγει κάποιος το βιβλίο, μπορεί από αυτά και μόνο να καταλάβει ότι βρίσκεται σε μια πολύ πιο σκοτεινή εκδοχή της Gotham City, εφέ που προδίδουν τα σκοτεινά και μουντά χρώματα, οι έντονες σκιές και, αρκετά νωρίς στην ιστορία, οι “ωμές” σκηνές μάχης. Είναι ξεκάθαρο ότι ο Murphy επέλεξε να κάνει χρήση των παραπάνω, για να μας δείξει πόσο βαθιά στην διαφθορά έχει βυθιστεί η πόλη και πώς αυτή δεν είναι μια τυπική ιστορία του Batman.

Διαβάζοντας προσεκτικά την σειρά, είναι σαφές ότι ο Murphy είναι μεγάλος θαυμαστής του Batman. Τα easter eggs και οι διακριτικές αναφορές σε άλλες ιστορίες είναι πολλές και αρκετά ευχάριστες εκπλήξεις. Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι η έμπνευση για αυτήν την ιστορία (το ύφος περισσότερο, όχι η πλοκή) προήλθε από την πολύ επιτυχημένη σειρά Batman: The Animated Series. Οπότε, αν σας άρεσε αυτή η σειρά, πιθανότατα θα σας αρέσει και το Batman: White Knight.

 

 

Δυστυχώς, η σειρά είχε κάποια προβλήματα, κυρίως ένα sub-plot που δεν δίνει την αίσθηση ότι οδηγεί κάπου, καθώς και το φινάλε της. Συγκεκριμένα το φινάλε, απομακρύνεται κάπως από τα θέματα που καθιστούν την σειρά original και επιστρέφει στην αφήγηση που έχουμε συνηθίσει: πολλές εκρήξεις, μάχες με πολλά Batmobiles, ένας Mastermind κακός και τραυματισμένοι άνθρωποι παντού. Αυτή η απότομη αλλαγή ύφους, κάνει το φινάλε να φαίνεται βιαστικό και κάπως απόμακρο από την υπόλοιπη σειρά. Επιπλέον, προκειμένου να δουλέψει η ιστορία, o Murphy έπρεπε να κάνει αρκετές αλλαγές στην συμπεριφορά και στην ψυχοσύνθεση κάποιων χαρακτήρων, σε σημείο που να μην αναγνωρίζουμε αρκετούς από αυτούς. Στην αρχή, αυτό καλύφθηκε κάπως από την κατάσταση που μας είχε παρουσιαστεί, στο φινάλε, ωστόσο, δεν δουλεύει το ίδιο καλά και μπορεί να αφήσει μια περίεργη αίσθηση στον αναγνώστη.

 

           

Ωστόσο, τα θετικά υπερτερούν κατά πολύ των αρνητικών. Συνολικά, η σειρά αυτή αποτελεί ένα πρωτότυπο κομμάτι και κάτι που, πραγματικά, δεν έχουμε ξαναδεί, με έναν πολύ ωραίο συνδυασμό ώριμων θεμάτων, όμορφου σχεδίου και ενδιαφερόντων αλληλεπιδράσεων μεταξύ χαρακτήρων. Δεδομένου όμως των αλλαγών που έχουν γίνει στους κεντρικούς χαρακτήρες μας, δεν θα την συνιστούσα σε κάποιον που θέλει να αρχίσει να διαβάζει Batman για πρώτη φορά. Κυκλοφορούν πολύ καλύτερες ιστορίες για αυτό το σκοπό. Επίσης, το Batman: White Knight μπορεί να γίνει αρκετά… graphic (μην ξεχνάμε ότι έχει εκδοθεί από την Black Label), οπότε, όποιος επηρεάζεται εύκολα από εικόνες έντονης βία, καλό θα ήταν να την αποφύγει. Ο Murphy έδειξε ότι καταλαβαίνει σε βάθος τους χαρακτήρες, δηλαδή ποιά στοιχεία τους τούς χαρακτηρίζουν, γι’ αυτό, παρόλο που οι αλλαγές που έκανε σε αυτούς ήταν τόσο σημαντικές, ήταν ταυτόχρονα πολύ προσεκτικές και στοχευμένες. Το σχέδιο είναι καταπληκτικό και απόλυτα ταιριαστό με τον τόνο, το ύφος και την ωριμότητα της ιστορίας. Ανυπομονώ για το sequel.