Εισαγωγικό σημείωμα – ALL ABOUT HISTORY #22 25 Σεπτεμβρίου, 2020 – Κατηγορία: Books, Περιοδικό – Ετικέτες:

του Χρυσόστομου Μπομπαρίδη, Ιστορικού – Τμήμα Αρχαίας Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Σιένας

Εισαγωγικό σημείωμα – ALL ABOUT HISTORY #22

Στο πρώτο φθινοπωρινό τεύχος του ALL ABOUT HISTORY #22 οι αναγνώστες θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν πρόσωπα και κόσμους που δεν τους είναι οικείοι. Ο πρώτος τσάρος της Ρωσίας, ο διαβόητος Ιβάν Δ΄ ο Τρομερός, είναι το κεντρικό πρόσωπο του τεύχους. Μέσα από τις σελίδες του περιοδικού ταξιδεύουμε στις περιπέτειες του βίου του, από την τραυματική παιδική ηλικία στην υποταγή των Τατάρων και στον βίαιο αγώνα που ξεκίνησε εναντίον των βογιάρων. Αποκαλύπτονται στοιχεία και μαρτυρίες που επιβεβαιώνουν σε ποιο βαθμό ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα το προσωνύμιο που η ιστορία του χάρισε.

Επίσης σ’ αυτό το τεύχος εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το εκτενές αφιέρωμα στους τόσο κοντινούς μας αλλά μυστηριώδεις Ετρούσκους. Κατά τον Ηρόδοτο, εγκαταστάθηκαν στην Ιταλία από τη Λυδία για να επιβιώσουν από μια εκτεταμένη σιτοδεία την εποχή του Τρωικού Πολέμου. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, ανήκουν στους «λαούς της θάλασσας» που απέκρουσε ο Ραμσής Β΄ από τα αιγυπτιακά παράλια. Η άγνωστη προέλευσή τους και το μη αποκρυπτογραφημένο αλφάβητό τους περιορίζουν τις γνώσεις μας γι’ αυτούς. Αρκούμαστε στις πληροφορίες των Ρωμαίων, που αρχικά υπήρξαν κατ’ ουσίαν υπήκοοί τους και στη συνέχεια τους υπέταξαν.

Το ελληνικό στοιχείο είναι για μια ακόμη φορά παρόν στο τεύχος μέσα από το οδοιπορικό μεταξύ μύθων και πραγματικότητας στα σύνορα που χωρίζουν και συνάμα ενώνουν Ελλάδα, Τουρκία και Βουλγαρία. Η περιήγηση αυτή αποκαλύπτει πόσο όσα διχάζουν την ίδια στιγμή είναι δυνατόν και να ενώνουν. Αυτό κι αν είναι πολύτιμη γνώση σήμερα!

Καλή ανάγνωση