Εισαγωγικό σημείωμα – ALL ABOUT HISTORY #24 18 Δεκεμβρίου, 2020 – Κατηγορία: Περιοδικό – Ετικέτες: ,

του Χρυσόστομου Μπομπαρίδη, Ιστορικού – Τμήμα Αρχαίας Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Σιένας

Το ιστορικό γίγνεσθαι παρέχει τη δυνατότητα στους μεταγενέστερους να διακρίνουν συχνά τις διαφορετικές οπτικές ανθρώπων που υπηρετούν έναν κοινό σκοπό, ένα κοινό όνειρο. Αυτό διαπιστώνει κανείς όταν διαβάζει το κεντρικό θέμα του παρόντος τεύχους. Το κίνημα των πολιτικών δικαιωμάτων για τους Αφροαμερικανούς στις ΗΠΑ διακρίνεται από την απόκλιση στην υλοποίηση αυτού του ονείρου των δύο εμβληματικών του προσωπικοτήτων. Συγκεκριμένα υπάρχει ο δρόμος μια σταθερής αλλά μια μη βίαιης υπεράσπισης των δικαιωμάτων που πρεσβεύει ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Έχοντας τον ίδιο σκοπό, ο νεότερος Μάλκολμ Χ διακηρύσσει και προτρέπει ως αναγκαιότητα τη χρήση ακόμη και βίας για την επίτευξή του.
Τα διλήμματα των δύο ηγετών παραμένουν μέχρι σήμερα επίκαιρα. Τα πρόσφατα γεγονότα στις ΗΠΑ δείχνουν πως ο δρόμος της ισότητας είναι ακόμη μακρύς. Η ιστορική επιστήμη ωστόσο είναι αναμφίβολα και η διατήρηση της μνήμης. Στο πλαίσιο μιας εκλαϊκευμένης μορφής της που ευαγγελίζεται το All About History φέρνει στο προσκήνιο άγνωστα ιστορικά γεγονότα. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν συνεπώς τα θέματα που αναφέρονται στους Μαορί και στους πιλότους της Καραϊβικής του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Επίσης, η δύναμη κυρίως της εικόνας θυμίζει τα δεινά των προσφύγων που σημαδεύουν την ανθρώπινη ιστορία.
Ολοκληρώνοντας, με αφορμή τη συμπλήρωση 2 χρόνων από την έκδοση του πρώτου τεύχους του All About History, νιώθω την ανάγκη εκ μέρους όλων των συντελεστών να εκφράσω τις ευχαριστίες μας στο αναγνωστικό κοινό που αγκάλιασε το εγχείρημα. Η στήριξη και οι επισημάνσεις σας μας δίνουν τη δύναμη να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας.
Καλή Ανάγνωση.