ΦΡΑΝΤΣ ΦΑΝΟΝ – ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ ΤΩΝ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΩΝ 6 Μαΐου, 2020 – Κατηγορία: Books, Κινηματογράφος – Ετικέτες: ,

ΦΡΑΝΤΣ ΦΑΝΟΝ – ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ ΤΩΝ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΩΝ είναι ο τίτλος του βιβλίου για τη ζωή και το έργο του σπουδαίου ψυχιάτρου, φιλοσόφου και επαναστάτη Φραντς Φανόν.

Fanon: Hier, Aujourd’hui (Φανόν: Χτες, Σήμερα), ονομάζεται το ντοκιμαντέρ του Χασάν Μεζίν, για τον «φιλόσοφο των οδοφραγμάτων» Φραντς Φανόν. Προσφέρει πολύ σημαντικές πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του πασίγνωστου ψυχιάτρου και επαναστάτη. Μας  προσφέρει έτσι μια λόγια αλλά και πολύ εύστοχη μαρτυρία για την κορυφαία, ακτινοβόλα παρουσία του . Το συναρπαστικό φιλμ, αποτελείται από δυο μέρη: Χθες και Σήμερα.

Το ντοκιμαντέρ  του Μεζίν πλέκει το εγκώμιο του πολιτικού στοχαστή Φραντς Φανόν που πέθανε πολύ νέος το 1961. Ωστόσο, ο αντίκτυπος του έργου του είναι ακόμα τεράστιος σε διάφορα κοινωνικά κινήματα. Προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για το έργο του και την τόσο επίκαιρη επίδρασή του στον αγώνα κατά του ρατσισμού. Μέσα από τις μαρτυρίες των συντρόφων του και των ανθρώπων που τον γνώριζαν, ο Χασάν Μεζίν εξερευνά τη  ζωή και τους γενναίους αγώνες του Φανόν.

ΦΡΑΝΤΣ ΦΑΝΟΝ – ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ ΤΩΝ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΩΝ

Ένα πρωτοποριακό φιλμ 87 λεπτών που ρίχνει νέο φως στο συνολικό φάσμα του έργου του Φανόν. Οι διδασκαλίες του εξακολουθούν να είναι η Βίβλος των επαναστατών αλλά και ο βασικός άξονας για όσους ασχολούνται με την αναζήτηση της αποαποικιοποίησης. Κι αυτό λόγω της συνάφειας της σκέψης του στο πλαίσιο των σύγχρονων εξεγέρσεων στη Νότια Αφρική, την Παλαιστίνη, την Αλγερία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σε αυτό το φιλμ, ο Μεζίν, διερευνά μεθοδικά και σχολαστικά τη διαχρονικότητα του έργου του Φανόν μέχρι σήμερα. Ακολουθεί την πορεία της ζωής του από την πρώιμη εμπλοκή του εναντίον του Ναζισμού, έως τον τελικό αγώνα του ενάντια στην αποικιοκρατία.