Κι όμως, ο George Orwell ήταν πρώτα από όλα δημοσιογράφος 15 Ιουνίου, 2021 – Κατηγορία: Books – Ετικέτες: , ,

Η συλλογή Ανταποκρίσεις από τα χαρακώματα του 20ου αιώνα που μόλις κυκλοφόρησε ρίχνει φως σε μία άλλη πλευρά του Άγγλου συγγραφέα. Εκείνη του επίμονου αρθογράφου, ο οποίος παλεύει με νύχια και με δόντια να βρει την αλήθεια.

*του Γιώργου Ρομπόλα

George Orwell, ο προφητικός συγγραφέας. George Orwell, η πένα πίσω από τις πιο σκληρές αλληγορίες του 20ου αιώνα. George Orwell, ο άνθρωπος πίσω από το 1984 και τη Φάρμα των Ζώων. Ναι, είναι η αλήθεια ότι ο κατά κόσμον Eric Arthur Blair είναι απόλυτα ταυτισμένος με τα δύο πιο γνωστά του έργα. Σχεδόν κανείς δε θυμάται ότι υπάρχουν άλλα τέσσερα μυθιστορήματα από τα χέρια του και άλλα τρία, ιδιαίτερα ενδιαφέροντα non-fiction κείμενα. Όσο για τα άρθρα του; Ειλικρινά, ποιος θυμάται τα άρθρα του;

Ο George Orwell πάντα ήθελε να γίνει συγγραφέας, ακόμα και όταν εργαζόταν ως αστυνομικός στη Βιρμανία. Βέβαια, το να ζήσεις από την τέχνη σου δεν ήταν ποτέ απλό πράγμα. Πόσο μάλλον τα δύσκολα χρόνια πριν και κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Έτσι, έπρεπε να βρει μία κάποια λύση.

Τι κάνουν συνήθως οι γραφιάδες που ονειρεύονται να γίνουν συγγραφείς αλλά κανείς δεν εκδίδει τα κείμενά τους ή ακόμα και αν τα βιβλία του εκδοθούν κανείς δεν τα αγοράζει; Γράφουν άρθρα, δουλεύουν στα Media, και ελπίζουν.

Στα δημοσιογραφικά χαρακώματα

Ήταν η δημοσιογραφία, λοιπόν, ένα πάρεργο για τον Orwell; Μάλλον, όχι, – ή καλύτερα σε καμία περίπτωση όχι. Ο Άγγλος συγγραφέας υπήρξε ένας homo universalis της εποχής του με πλατύ ενδιαφέρον για σχεδόν τα πάντα γύρω του: μπορούσε να γοητευτεί από ένα υψηλό ιδανικό και να βρεθεί να πολεμάει στον Ισπανικό Εμφύλιο, να λατρεύει φανατικά το τσάι και να γράφει για αυτό, ή απλά να πηγαίνει για ψάρεμα. Ό,τι όμως και αν έκανε έπρεπε να το καταγραφεί με κάποιον τρόπο. Να το κάνει κείμενο, για να βγάλει από αυτό κάποιο πραγματικό νόημα.

Εργάστηκε για την Tribune, τον Observer, την Manchester Evening News αλλά και για αναρίθμητα άλλα περιοδικά και εφημερίδες, πολλά από τα οποία είχαν ριζοσπαστικό χαρακτήρα. Εργαζόταν με το κομμάτι ενώ τα κείμενά του δεν ήταν μόνο πολιτικά. Το αντίθετο, μπορούσε να γράψει για τα πάντα – αν και στα πάντα έβρισκε κοινωνικές απολήξεις, κρυφές παθογένειες και βαθύτερα μηνύματα εκεί που ο υπόλοιπος κόσμος δεν έβλεπε πέρα από την επιφάνεια.

Όταν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου κρίθηκε ανίκανος για το πολεμικό μέτωπο, βρέθηκε και πάλι στα δημοσιογραφικά χαρακώματα: ήταν υπεύθυνος για τις Eastern Services του BBC και μία σειρά προγραμμάτων που φιλοδοξούσαν να κλείσουν τα αυτιά του ινδικού πληθυσμού στις σειρήνες της γερμανικής προπαγάνδας. Ναι, ο George Orwell ήταν δημοσιογράφος.

Τα δοκίμια του George Orwell

Πώς όμως μπορεί να έρθει κανείς σε επαφή με το μάλλον ξεχασμένο αυτό κομμάτι ενός τόσο σημαντικού συγγραφέα; Το Ανταποκρίσεις από τα χαρακώματα του 20ου αιώνα (εκδ. Οξύ) αποτελεί μία ιδανική ευκαιρία, καθώς ρίχνει φως στον δημοσιογραφικό λόγο του George Orwell μέσα από 10 διαφορετικά δοκίμια.

Μπορεί στο Υποβρύχιο Φεγγάρι να εξηγεί ενδελεχώς και με ιδιαίτερο χιούμορ το πώς ακριβώς πρέπει να είναι η ιδανική pub κατά την άποψή του, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι αφήνει τα κακώς κείμενα της εποχής του ασχολίαστα. Για τον Άγγλο δημοσιογράφο και συγγραφέα θα πρέπει να υπάρχει ιδανικά ένας μικρός κήπος στην πίσω αυλή, για να μαζεύετε εκεί όλη η οικογένεια και να μη λειτουργούν οι μπάρες σαν ποτίστρες μοναχικών αρσενικών.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο Oneman.gr

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οξύ στη σειρά Επίλεκτα, σε μετάφραση Δημήτρη Πολιτάκη και επιμέλεια Θάνου Καραγιαννόπουλου. Το βρίσκετε σε όλα τα βιβλιοπωλεία και εδώ.