Με τη ματιά του μεταφραστή 4 Ιουνίου, 2020 – Κατηγορία: Books – Ετικέτες: , , ,

Για Το Γιάρκ, Τραγανά κοκαλάκια και ζουμερά ματάκια του Μπερτράν Σαντινί

της μεταφράστριας Κατερίνας Φράγκου 

Η μεταφράστρια και λογοτεχνική πράκτορας Κατερίνα Φράγκου

Το Γιαρκ είναι μια όμορφη εικονογραφημένη περιπέτεια -με ασπρόμαυρα σκίτσα / γκραβούρες , που διαβάζεται πολύ ευχάριστα και τραγουδιστά,  εξίσου από μικρούς και μεγάλους, επειδή έχει διττή σημασία σε πολλά σημεία. (Το τέρας που φεύγει από το κοριτσάκι μπορεί να είναι και ο άπιστος σύζυγος που όμως αγαπάει την γλυκιά γυναίκα του).

 Αν και πεζό, είναι γραμμένο με εσωτερικό ρυθμό δεκαεξασύλλαβου σχεδόν ολόκληρο γι αυτό και τα παιδιά μπορούν να μάθουν εύκολα απέξω κάποιες «ατάκες».  Πρόκειται για μια αλληγορική, αστεία, τρομερή περιπέτεια, που μπορεί να διαβάζεται και σε παιδιά που ακόμη δεν διαβάζουν γρήγορα, ένα κεφάλαιο κάθε βράδυ, ώστε να συνηθίσουν την χαρά να παρακολουθούν μια ιστορία όπου ο ήρωας εξελίσσεται.

Πηγή γέλιου είναι όλες του οι περιπέτειες να βρει φρόνιμα παιδιά (δύσκολο πράγμα, αλλά ο Αη Βασίλης μπορεί άθελά του να βοηθήσει) και πηγή αγωνίας και γέλιου οι συμπτώσεις που κάνουν και τελικά τρώει συνεχώς άτακτα παιδιά που τον … πειράζουν.

Το Γιαρκ είναι ένα σαρκοβόρο τέρας που λατρεύει τα παιδιά και τα τρώει. Τα βρίσκει πολύ νόστιμα ! Ένα τέρας που τρέφεται με παιδιά προτιμώντας τα φρόνιμα…Τα άτακτα παιδιά του πέφτουν βαριά στο στομάχι και τα αποφεύγει, οπότε τα φρόνιμα παιδιά μπαίνουν στον πειρασμό να κάνουν πολλές αταξίες ώστε να γλιτώσουν από τα δόντια του!

Κάποια στιγμή όμως θα συναντήσει την Μαντλέν, ένα πολύ φρόνιμο κοριτσάκι που ζει απομονωμένο από τον κόσμο. Η Μαντλέν, ελεύθερη από κοινωνικές πιέσεις και δεδομένα, θα τον συμπαθήσει, θα τον κοιτάξει  χωρίς τις παρωπίδες του φόβου και θα τον βρει όμορφο. Θα λυπηθεί με τα όσα έχει τραβήξει κι έτσι το τέρας, θα γίνει αρνάκι από την αγάπη της Μαντλέν. Όμως ο ήσυχος κοινός τους βίος, όσο ευτυχισμένος κι αν είναι γίνεται βαρετός για το τέρας που λιγουρεύεται συνεχώς παιδιά, κι έτσι μια μερα πάει ένα ταξίδι στον κόσμο. Δυστυχώς θα περάσει κι άλλες φοβερές περιπέτειες πριν επιστρέψει ολοκληρωτικά γιατρεμένος από τα πάθη του στην γλυκιά Μαντλέν.

Φτιάχνοντας το μύθο του Γιαρκ ο Μπερτράν Σαντινί, αγγίζει πολλούς άλλους παιδικούς μύθους, όπως τα χαμένα παιδιά του Πήτερ Παν, τη λίστα του Αη Βασίλη. Γενικά είναι πολύ πλούσιο σε αναφορές βιβλίο, γι αυτό έχει μεταφραστεί ακομα και στα αγγλικά, κι έχει παιχτεί πολλές φορές στο θέατρο. 

Το Γιαρκ : ένα εξαιρετικά καλογραμμένο βιβλίο που περιγράφει μια ιστορία αγάπης με ένα τέρας, ΤΟ ΓΙΑΡΚ.