ΜΕΙΝΕ ΜΑΖΙ ΜΟΥ Αγιομπάμι Αντεμπάγιο Ιούλιος 9, 2019 – Κατηγορία: Books

Νιγηρία στη δεκαετία του ’80. Δυο νέοι άνθρωποι συναντιούνται κι ενώνουν τις ζωές τους. Η συγκινητική και ρεαλιστική αφήγηση ενός γάμου. 

Οι δύο αφηγητές του εντυπωσιακού, πρώτου, μυθιστορήματος της Αγιομπάμι Αντεμπάγιο,  μια νιγηριανή γυναίκα  και ο σύζυγός της, – θυμούνται τις ιστορίες που άκουσαν όταν ήταν παιδιά και ελπίζουν να τις μεταδώσουν  στους δικούς τους γιους και στις κόρες τους. Πρόκειται για λαϊκά παραμύθια με ήρωες ζώα που μιλάνε και μαγικά φίλτρα, αλλά ενώ συχνά έχουν ένα παλιομοδίτικο ηθικό («Αυτός που έχει παιδιά κατέχει τον κόσμο»), η Γιεζίντε επινοεί τις δικές της εκδοχές προσθέτοντας νέα κομμάτια, μετατρέποντάς τα σε αλληγορίες που μιλούν για τη δική της ζωή αλλά και αυτή της πολύπαθης χώρας της.

Ανάμεσα στο μύθο και την πραγματικότητα, το Μείνε μαζί μου είναι ένα βιβλίο που έχει μια βαθιά λυρική αλλά και ταυτόχρονα μοντέρνα γραφή. Είναι, ταυτόχρονα, μια γοτθική παραβολή για την υπερηφάνεια και την προδοσία, αλλά κι ένα εντελώς σύγχρονο – και βαθιά συγκινητικό – πορτρέτο ενός γάμου. 

Όσο η ιστορία εκτυλίσσεται, η Γιεζίντε συνειδητοποιεί τη θέση της  και τις λιγότερος συντηρητικές απόψεις της. Τα προβλήματα στο γάμο της,  την αναγκάζουν να αμφισβητήσει την παραδοσιακή στάση απέναντι στις γυναίκες στη Νιγηρία – συμπεριλαμβανομένης της υπεροχής της μητρότητας και της υπακοής προς τον σύζυγο  – και προσπαθεί να χαράξει τη δική της πορεία από εκείνη που κληρονόμησε από την οικογένεια και την κοινωνία.

Η Αντεμπάγιο, η οποία ήταν μόλις 29 ετών όταν έγραψε το βιβλίο, είναι μια εξαιρετική αφηγήτρια.  Γράφει όχι μόνο με εξαιρετική χάρη, αλλά και με γνήσια σοφία για τον έρωτα, την αγάπη, την απώλεια και τη δυνατότητα λύτρωσης που έχει κάθε άνθρωπος. 

Το Μείνε μαζί μου, προσφέρει μια εντελώς φρέσκια ματιά στο θεσμό του γάμο και της οικογένειας, χάρη στην ικανότητα της συγγραφέως να χαρτογραφεί τις αλληλένδετες οικογενειακές σχέσεις με λεπτές αποχρώσεις, αλλά και να περιγράφει με ακρίβεια και  κατανόησή  για τις επιθυμίες, τους φόβους και τις αυταπάτες των χαρακτήρων της.

 

Η Νιγηριανή συγγραφέας Αγιομπάμι Αντεμπάγιο