” Όλα ξεκινάνε απ’ αυτή την μικρή λέξη, το μισός” 6 Φεβρουαρίου, 2020 – Κατηγορία: Books

Για τον Γούλφι. Μισός λύκος, μισός πρόβατο, μιά καρδιά του Άλεξ Λάτιμερ

από την συγγραφέα παιδικών βιβλίων Λίλα Πατρόκλου

Όλα ξεκινάνε απ’ αυτή την μικρή λέξη, το μισός. Μισός από το ένα μισός από το άλλο, αλλά στο τέλος ένα ολόκληρο. Αυτή η ιστορία μ’ άρεσε με το που ξεφύλλισα το βιβλίο και διάβασα δυο – τρεις προτάσεις. Την δουλέψαμε με τα παιδιά των δύο Παιδικών Λεσχών Ανάγνωσης και είχαμε να πούμε πολλά. Πάρα πολλά.

ΓΟΥΛΦΙ - Άλεξ Λάτιμερ

 Το ένα μισό είναι μια λύκαινα (το άγριο κομμάτι είναι θηλυκό), ενώ το δεύτερο μισό είναι ένα πρόβατο (το ήμερο κομμάτι είναι αρσενικό). Τα δυο κομμάτια ενώνονται και γίνονται μια καρδιά. Ο Γούλφι. Αυτό κάνει ο έρωτας. Ενώνει. Και ξεχνάει τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν. Οι γονείς του Γούλφι αντιμετώπισαν όλα τα προβλήματα  που δημιουργήθηκαν στο κοπάδι των προβάτων και στην αγέλη των λύκων και βγήκαν νικητές από όλες τις μάχες που έδωσαν. Πάντα μαζί και πάντα αγαπημένοι.

Ο Γούλφι όμως; Πώς να ζήσει και να μεγαλώσει χωρίς ομάδα υποστήριξης;. Δεν είναι αρκετοί οι γονείς του. Χρειάζεται την αποδοχή της κοινωνίας που ζει και την ένταξη σ’αυτή. Δεν τον θέλει κανείς, ούτε οι μεν ούτε οι δε. Και προσπαθεί τόσο σκληρά. Κάνει τα πάντα για να τον δεχτούνε, αλλά δεν τα καταφέρνει.

Όταν έπαψε να προσποιείται, και να προσπαθεί απελπισμένα να μοιάσει με τους άλλους, ήρθε η μοναξιά, η στενοχώρια και η λύπη. Σιγά- σιγά άρχισε να αποδέχεται τον εαυτό του , όπως ακριβώς είναι, και μετά ήταν πιο εύκολο να βρει πλάσματα σαν κι αυτόν. Μισά – μισά. Όπως η αλογόμυγα, ο βουβαλοβάτραχος και το γατόψαρο και να  ζήσει ευτυχισμένος.

Εξαιρετική ιστορία!

Η Λίλα Πατρόκλου είναι συγγραφέας παιδικών βιβλίων. Έχει δημιουργήσει και συντονίζει τέσσερις Παιδικές Λέσχες Ανάγνωσης, καθώς και μια Εφηβική και μια Ενηλίκων, πάντα με αντικείμενο την παιδική και νεανική λογοτεχνία. Το 2018 τιμήθηκε με το βραβείο “Μάθημα ζωής”. Το συγκεκριμένο βραβείο απονέμεται σε προσωπικότητες από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες που υπερβαίνουν το “εγώ” και προσφέρουν εθελοντικά στο “εμείς”, αξιόλογο και διαχρονικό έργο, συμβάλλοντας στην κοινωνική αναγέννηση του τόπου, ενώ αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση. Συμμετέχει στο πρόγραμμα «Χώροι πολιτισμού και πρόσβαση» και συνεργάζεται με μουσεία για την καλύτερη εξυπηρέτηση επισκεπτών με αναπηρία. Πραγματοποιεί σεμινάρια σε νηπιαγωγούς και δασκάλους με θέμα «Η εξοικείωση των παιδιών με την εικόνα και την ιδέα της αναπηρίας» και παράλληλα, επισκέπτεται δημοτικά σχολεία με σκοπό την προετοιμασία των μαθητών για την ένταξη στην τάξη παιδιών με αναπηρία.