ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ 7 Οκτωβρίου, 2020 – Κατηγορία: Books, Κινηματογράφος – Ετικέτες: ,

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ- Το μέλλον του τρόμου

Ο Clive Barker είναι αναμφίβολα ένας από τους σημαντικότερους και πιο επιδραστικούς σύγχρονους συγγραφείς τρόμου και φαντασίας. Πολυπράγμων, με ένα δημιουργικό εύρος που καλύπτει τομείς όπως κόμικς, εικονογράφηση, θέατρο, φωτογραφία, ζωγραφική, έχει αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του στη μοντέρνα λογοτεχνία του φανταστικού και του τρόμου. Και όλα ξεκίνησαν με αυτή τη σειρά σύντομων ιστοριών και διηγημάτων, Τα Βιβλία του Αίματος, που τον έκανε ευρύτερα γνωστό στα μέσα της δεκαετίας του ΄80.

Η γραφή-σήμα κατατεθέν του Barker κυριολεκτικά αρπάζει τον αναγνώστη και τον δεσμεύει αλύπητα ως το τέλος. Συνδυάζοντας με μαεστρία τις σκοτεινότερες πτυχές του ανθρώπινου υποσυνείδητου και την αέναη ροπή προς τον τρόμο, ήρωες βγαλμένους από μια αμείλικτη καθημερινότητα, και ρυθμούς σχεδόν κινηματογραφικούς, ο Barker δημιουργεί στον αναγνώστη έναν πραγματικό εθισμό που τον αφήνει ξέπνοο να ζητάει κι άλλο. Ακόμα και το χιούμορ που αριστοτεχνικά διανθίζει στιγμές και καρέ από τα έργα του, περισσότερο υπηρετεί στο να κορυφώνει υπογείως την ένταση, παρά να την αμβλύνει.

Όπως είναι φυσικό, πολλά από τα έργα του έχουν βρει το δρόμο προς τη μικρή και τη μεγάλη οθόνη. Πλέον πρόσφατο παράδειγμα η ομώνυμη ταινία Books of Blood (Hulu, Οκτώβριος 2020), που αντλεί το υλικό της από το σύνολο της σειράς Βιβλία του Αίματος, και αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον από κριτικούς και κοινό. Η συγκεκριμένη ταινία θα περιέχει τρεις διαφορετικές ιστορίες όπου στη πρώτη μια μητέρα και ψυχολόγος στο επάγγελμα πείθεται πως μπορεί να μιλήσει στο νεκρό γιό της που πέθανε από λευχαιμία, στην δεύτερη μια κοπέλα φοβάται τους ήχους και στην τρίτη ένας δολοφόνος έρχεται αντιμέτωπος με κάτι το μεταφυσικό.

Δείτε παρακάτω το επίσημο τρέιλερ της ταινίας.

Τα Βιβλία του Αίματος ολοκληρώνονται σε έξι τόμους, εκ των οποίων οι τέσσερις πρώτοι κυκλοφορούν ήδη στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Οξύ, ενώ αναμένεται και η κυκλοφορία των υπόλοιπων δύο.  Δεν μπορεί να μην αναφερθεί ότι η συλλογή αυτή μικρών ιστοριών τρόμου, χαρακτηρίστηκε μάλιστα από τον Στίβεν Κινγκ ως το μέλλον του τρόμου.

Από τις εκδόσεις Οξύ κυκλοφορούν και άλλα σημαντικά έργα του συγγραφέα όπως Η μήτρα της βίας, Hellraiser , Το καταραμένο παιχνίδι, κ.α.