Το άλογο που δεν πολεμούσε… και άλλες ιστορίες από τα πέρατα του κόσμου. 15 Οκτωβρίου, 2021 – Κατηγορία: Books

Επτά ιστορίες που γεμίζουν με υπέροχες εικόνες και συναίσθημα το μυαλό και την ψυχή μικρών και μεγάλων. Ταξίδια σε χώρες μακρινές αλλά, συνάμα, τόσο οικείες.

Στις σελίδες του, οι λέξεις μιλάνε για ανθρώπους και ζώα και τοπία που μοιάζουν να είναι σε απόσταση αναπνοής από εκείνους που πιάνουν στα χέρια τους αυτό το βιβλίο και ανυπομονούν να το διαβάσουν μέχρι τέλους.
Περιπέτειες που χτίζουν μια στενή σχέση μεταξύ των ηρώων και των αναγνωστών, αφού η φαντασία -σαν μια μαγική, μυστική γλώσσα που ψιθυρίζει στα αυτιά τους και τους παρασέρνει σε άλλους κόσμους-λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος μεταξύ τους. Ο συμβολισμός και η αλληγορική γλώσσα της Σοφίας Πολίτου-Βερβέρη, δημιουργεί ένα σύμπαν που όχι μόνο ψυχαγωγεί αλλά και μαθαίνει πολλά στα παιδιά που θα πιάσουν στα χέρια τους αυτές τις ιστορίες. Όσοι αναζητούν πανανθρώπινες αλήθειες, δοσμένες απλά και με τρόπο τρυφερό και εύληπτο, τότε έχουν φτάσει στον προορισμό τους.

Το άλογο που δεν πολεμούσε

Ποιο είναι, όμως, το κεντρικό νόημα αυτού του βιβλίου; Ότι οι άνθρωποι, όπου κι αν βρίσκονται και σε όποιες συνθήκες κι αν τους έχει φέρει η μοίρα, είναι πολύτιμοι, σαν τα πετράδια ενός βαθιά θαμμένου θησαυρού.
Οι επτά ιστορίες του βιβλίου μοιάζουν με φάρους που φέγγουν στο σκοτάδι της σύγχρονης εποχής: γεμίζουν κενά, μας θυμίζουν την παράδοση που συχνά ξεχνάμε, αποτελούν μια σταθερά που χτίζει έναν κόσμο γεμάτο αξίες και ιδεαλισμό σε μια εποχή που όλα αυτά παρασέρνονται από την οχλαγωγία των social media και τη βοή της σύγχρονης ψηφιακής πραγματικότητας.

«Το άλογο που δεν πολεμούσε» της Σοφίας Πολίτου-Βερβέρη, σε εικονογράφηση Ναταλίας Καπατσούλια, κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Φουρφούρι

Είναι πολλές οι παρατηρήσεις σχετικά με τη ζωή, τις αξίες που τη διέπουν και την ανθρώπινη φύση κι ακόμη περισσότερες οι πολύτιμες εικόνες. Φτιάχνουν ένα γοητευτικό πλαίσιο για να μπορεί το παιδί και ο ενήλικας που διαβάζει αυτά τα παραμύθια να νιώσει ότι η πυξίδα του είναι στο σωστό μέρος: κοιτάει πάντα τον Βορρά.
Κι ο καλύτερος τρόπος για να διαβάσει κανείς μέσα από τις γραμμές του βιβλίου αυτού, είναι να το εκλάβει ως μια παραβολή που αφηγείται την ιστορία της Ζωής και του πεπρωμένου μας, σε χώρες και περιπέτειες άχρονες, με παιδιά και ζώα που χαμογελούν γλυκά μέσα από τις σελίδες του, θυμίζοντάς μας όσα έχουμε ξεχάσει.
Η Σοφία Πολίτου-Βερβέρη προσπαθεί και πετυχαίνει να μας γοητεύσει και να μας παρασύρει σ’ αυτόν τον μαγικό κόσμο που μοιάζει να είναι δίπλα μας, αλλά και τόσο μακριά μας ταυτόχρονα. Όσα ξεδιπλώνονται μέσα από αυτές τις επτά ιστορίες είναι μαθήματα αξέχαστα, που όλοι μας χρειαζόμαστε να πάρουμε ή να θυμηθούμε. Και το πιο σημαντικό είναι ότι αναζητώντας την παιδική ματιά και την αθωότητα στα πράγματα, βρίσκουμε τον κόσμο όλο.