Αγαπάς τους γρίφους, τα παζλ και τα μυστήρια; Το Cain’s Jawbone θα «ανατινάξει» το μυαλό σου 10 Μαΐου, 2022 – Κατηγορία: Books

Για δυνατούς λύτες, για ερασιτέχνες ντετέκτιβ, για όσους αγαπούν απλώς τα μυστήρια; Πώς κάτι που δημιουργήθηκε πριν από περίπου έναν αιώνα παραμένει σήμερα τόσο δημοφιλές ώστε να απασχολεί ακόμα και τους χρήστες του TikTok ή δημοφιλείς YouTubers; Το Cain’s Jawbone είναι ένα παζλ μυστηρίου δολοφονίας που γράφτηκε από τον Edward Powys Mathers, δημιουργό των κρυπτογραφικών σταυρόλεξων, με το ψευδώνυμο “Torquemada”. Το παζλ δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1934 ως μέρος του βιβλίου The Torquemada Puzzle. Ο εκδότης Crowdfunding Unbound κυκλοφόρησε μια νέα αυτόνομη έκδοση του παζλ το 2019 σε συνεργασία με τη φιλανθρωπική οργάνωση The Laurence Sterne Trust. Και οι δύο εκδόσεις, όταν βγήκαν στην κυκλοφορία, συνοδεύονταν από διαγωνισμό που πρόσφερε ένα χρηματικό έπαθλο στον πρώτο αναγνώστη που θα έλυνε το παζλ. Το Cain’s Jawbone έχει περιγραφεί ως «ένα από τα πιο δύσκολα και πιο συναρπαστικά παζλ λέξεων που έχουν δημοσιευτεί ποτέ».

Το παζλ αποτελείται από ένα κείμενο 100 σελίδων με τις σελίδες του να είναι διατεταγμένες με λάθος σειρά. Η πρώτη έκδοση είναι μέρος ενός βιβλίου με σκληρό εξώφυλλο. Η δεύτερη έκδοση είναι ένα σετ καρτών σε κουτί. Για να λύσει το παζλ, ο αναγνώστης πρέπει να καθορίσει τη σωστή σειρά των σελίδων και επίσης τα ονόματα των δολοφόνων και των θυμάτων μέσα στην ιστορία. Το κείμενο της ιστορίας περιλαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό αποσπασμάτων, παραπομπών, λογοπαίγνια, αποφθέγματα, γρίφους, αινίγματα και άλλα παιχνίδια λέξεων. Οι σελίδες μπορούν να ταξινομηθούν σε πολύ μεγάλο εύρος επιλογών, αλλά υπάρχει μόνο μία σωστή σειρά. Η λύση του παζλ δεν δόθηκε ποτέ στη δημοσιότητα.

Όταν το παζλ κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1934, προσφέρθηκε ένα έπαθλο 15 λιρών «στον πρώτο αναγνώστη που μπορούσε να βάλει τις σελίδες στη σωστή σειρά και να δώσει μια περιγραφή των 6 ατόμων που δολοφονήθηκαν στο Cain’s Jawbone καθώς και τα πλήρη ονόματα των δολοφόνων τους».  Δύο άτομα, ο κ. S. Sydney-Turner και ο Mr WS Kennedy, έλυσαν το παζλ το 1935 και κέρδισαν £25 ο καθένας.

Οι εκδότες της έκδοσης του 2019 διεξήγαγαν τον διαγωνισμό για δεύτερη φορά, λέγοντας: «Το έπαθλο των 1.000 λιρών θα δοθεί στον πρώτο αναγνώστη που θα δώσει τη σωστή σειρά των σελίδων τα ονόματα των δολοφόνων και των δολοφονηθέντων – και μια σύντομη εξήγηση του τρόπου με τον οποίο προέκυψε η λύση. Ο διαγωνισμός θα διαρκέσει ένα χρόνο από την ημερομηνία δημοσίευσης». Τον Νοέμβριο του 2020 ανακοινώθηκε ότι ο κωμικός και ο δημιουργός σταυρόλεξων John Finnemore είχε λύσει σωστά το παζλ, κατορθώνοντάς το σε μια περίοδο έξι μηνών κατά τη διάρκεια του lockdown στην πανδημία του κορωνοϊού. Ο Finnemore δήλωσε: «Την πρώτη φορά που το κοίταξα σκέφτηκα γρήγορα “Ω, αυτό είναι πολύ πιο πέρα ​​από εμένα”. Ο μόνος τρόπος για να το καταφέρω θα ήταν να βρισκόμουν για κάποιο περίεργο λόγο παγιδευμένος στο σπίτι μου για μήνες, χωρίς να μπορώ να πάω κάπου ή να έρθει κανείς να με δει. Δυστυχώς, το σύμπαν με άκουσε».

Hot news: Το βιβλίο αναμένεται να κυκλοφορήσει και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Οξύ τον Ιούνιο του 2022.