ΤΟ ΚΟΡΑΚΙ 29 Ιανουαρίου, 2021 – Κατηγορία: Books – Ετικέτες: , ,

Σαν σήμερα το 1845 δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το κατά πολλούς magnum opus του Έντγκαρ Άλλαν ΠόεΤο Κοράκι (The Raven).

Ένα ποίημα λυρικό και μεταφυσικό ταυτόχρονα, που ερωτοτροπεί με τη διολίσθηση στην τρέλλα.  Ενδεικτικό ίσως της κατάστασης – φυσικής και πνευματικής – του συγγραφέα, παραμένει μέχρι σήμερα σημείο αναφοράς.

Η ζωή του Πόε δίκαια του εξασφάλισε τον χαρακτηρισμό ως καταραμένου ποιητή: Μια σκληρή αλληλουχία από αρρώστιες, θανάτους, εξαρτήσεις και κακοτυχίες, τόσο αδυσώπητη που δύσκολα θα άφηνε κάποιον χωρίς σημάδια. 

Τα τραγικά περιστατικά για τον Πόε ξεκινούν πριν ακόμη συμπληρώσει τον πρώτο χρόνο ζωής του, όταν ο πατέρας του, ηθοποιός και μέθυσος, εγκαταλείπει την οικογενειακή εστία, ενώ όταν έγινε τριών, έφυγε από τη ζωή η μητέρα του, αφήνοντας τον ορφανό. Αιτία θανάτου της μητέρας του η φυματίωση, η οποία θα εμπνεύσει τον Πόε για να γράψει ένα από διηγήματα του, αφού πρώτα χάσει σταδιακά, από την ίδια αιτία, τους δύο θετούς του γονείς, τον αδελφό του, όπως και μία από τις συζύγους του και βιολογική του εξαδέλφη.

Μέχρι το 1842, έτος διάγνωσης της φυματίωσης της συζύγου του, είχε προλάβει να δημιουργήσει έναν σωρό από χρέη, να παρατήσει το πανεπιστήμιο, να καταταχτεί στο στρατό και αργότερα στην στρατιωτική ακαδημία Ουέστ Πόιντ και να μετακομίσει από το Ρίτσμοντ που έκοβε βόλτες στα νεκροταφεία, στην Βαλτιμόρη. Το δε συγγραφικό του έργο πλούσιο, σε αντίθεση με τον ίδιο, ο οποίος, εν τη απουσία της έννοιας «συγγραφικά δικαιώματα», έβλεπε τη φήμη του και μόνο αυτή να αυξάνεται, με την αναδημοσίευση των ποιημάτων και των διηγημάτων του σε εφημερίδες και περιοδικά. Ταυτόχρονα, η εξάρτηση του από το αλκοόλ έσφιγγε σαν μέγγενη, όλο και πιο σφιχτά την προσωπική, αλλά και την επαγγελματική του ζωή.

Το 1845 εκδίδεται το πασίγνωστο «Κοράκι», που θα τον καταξιώσει στο σύνολο της λογοτεχνικής κοινότητας, αλλά θα τον αφήσει για άλλη μια φορά χωρίς οικονομικές απολαβές.

Παρόλα αυτά, η προσωπική εμψύχωση της επιτυχίας της έκδοσης του Κορακιού, φαίνεται πως δεν ήταν αρκετή στον Έντγκαρ Άλαν Πόε. Το πρόβλημα της εξάρτησής από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά εξακολουθούσε να του ρημάζει τις διαπροσωπικές του σχέσεις, αλλά και να επιδεινώνει την χρόνια κατάθλιψη από την οποία υπέφερε.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1849, στα τέλη Σεπτεμβρίου, ένας περαστικός είδε τον Πόε σε δρόμο της Βαλτιμόρης σε κατάσταση παραληρηματικού σοκ και φορώντας ρούχα που, όπως αποδείχθηκε αργότερα, δεν ήταν δικά του. Εξέπνευσε στο νοσοκομείο από αίτια που δεν έγιναν ποτέ γνωστά, αφού οι αναφορές των γιατρών εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς. Θεωρίες αναφέρουν ως βασική αιτία θανάτου τον χρόνιο αλκοολισμό που είχε δημιουργήσει επιπλοκές στον οργανισμό του, άλλες τη σύφιλη, τη δηλητηρίαση, κάποιες μιλούν μέχρι και για λύσσα.

Όποια και αν ήταν τελικά η αιτία, η ταφή του έγινε στις 8 ή 9 Οκτωβρίου και ο τάφος του βρίσκεται στη Βαλτιμόρη, όπου αποτελεί ένα ιδιαίτερο αξιοθέατο της περιοχής. 

Στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Οξύ κυκλοφορούν τα έργα του “Οι Φόνοι στην οδό Μοργκ” , “Ο Μαύρος Γάτος” και “Ιστορίες Μυστηρίου“, ενώ σύντομα από τον ίδιο εκδοτικό αναμένονται και τα Μακάβριες Ιστορίες Ι & ΙΙ σε πολυτελή εικονογραφημένη έκδοση.