Η Άφιξη, μέσα από τα μάτια της Σοφίας Πολίτου-Βερβέρη 21 Οκτωβρίου, 2021 – Κατηγορία: Books – Ετικέτες: , , ,

Tα όνειρα σαλπάρουν από την έναρξη του κόσμου. Πόσο μπορεί να μακρύνει το χέρι κρατώντας για χρόνια μια βαλίτσα;

«Η Άφιξη» του Αυστραλού Σάουν Ταν, από τις εκδόσεις Φουρφούρι, είναι ένα βιβλίο χωρίς λόγια. Είναι graphic novel με χαρακτηριστικά ”silent book”. Κι όμως, έχει πολύ διάβασμα αυτό το βιβλίο. Πολλές αναγνώσεις και πολλές συγκινήσεις.

Μια τριμελής οικογένεια πέφτει στη δυσμενή θέση της αναπηρίας λόγω μετανάστευσης. Ο πατέρας αποχαιρετάει τη σύντροφο και την κόρη τους για μια καλύτερη επαγγελματική αποκατάσταση. Εκεί που θα μεταφερθεί, θα συναντήσει και άλλους ανθρώπους που έχουν βιώσει τον αποχωρισμό ή και τον ξεριζωμό, με τον ίδιο ή εντελώς διαφορετικό τρόπο. Για τον πρωταγωνιστή, μικροί φανοί στην ερημιά της απομόνωσης, του αποκλεισμού αυτές οι συναντήσεις.

Η Άφιξη

Με χαμηλών τόνων χρωματικούς συνδυασμούς και με ένα στιλ που συνδυάζει τον ρεαλισμό με το αφηρημένο, ο δημιουργός μας περνάει μέσα από τα καφετιά χρώματα της εσωστρέφειας στα χρυσαφιά της μεγάλης εξόδου. Το περιβάλλον που κινούνται οι ανθρώπινες μορφές αλλόκοτο με φουτουριστικά ίχνη. Οι σκιάσεις, από την αφετηρία του έργου, ξεπερνούν αυτό που θα ονομάζαμε άρτια εργασία, και φτάνουμε στον τερματισμό απέριττοι και ολόφωτοι. Θέλουμε να υπάρχει το φως ως κατακλείδα σε κάθε δύσκολη περιπέτεια.

Από τις πρώτες εικόνες της επιμελημένης αυτής έκδοσης ακούμε μέσα μας τα λόγια του βιβλίου. Λόγια κρυμμένα στην καρδιά, στις κλειστές χούφτες της ζωής που αγωνιά. Λόγια που ψιθύρισαν χείλη τρυφερά μες στις παλάμες που αλλάζουν χρώμα, σχήμα, που η δυνατότητα αφής και αντοχής τους δοκιμάζεται στο άγνωστο.

Μετανάστευση. Προσφυγιά. Και η ζωή που αγωνιά, η αγωνία για ζωή. Η ελπίδα, το όνειρο, σμήνος λευκών χάρτινων πουλιών που τολμούν τον γύρο του κόσμου κρατώντας στο ράμφος τους τη σιωπή του ανθρώπου που πρέπει να υπομένει και να περιμένει. Και πού να την παραδώσουν αυτήν την ελπίδα;

Η Άφιξη

Πού πάνε αυτές οι στρατιές των ανθρώπων που οι καταστροφικές οικονομικές και πολιτικές στρατηγικές ρήμαξαν τους πύργους της σκακιέρας τους; Τι θα είναι το κατοικίδιό τους τώρα; Οι προσδοκίες; Ο φόβος; Η τόλμη; Η μοναξιά; Η καρτερία;

Όλα άγνωστα και όλα οικεία στους τόπους που μας ταξιδεύει ο καλλιτέχνης Σάουν Ταν. Όλα τίποτα και όλα σπίτι.

Πριν γίνουμε εμείς τα θηράματα, η βάρκα και το ατέλειωτο νερό, πριν το μηχάνημα έκδοσης εισιτηρίων εκκινήσει, ας ξεγελάσουμε τις αρχές και ας δώσουμε όνομα, ιδιότητα και χώρο στον ελεύθερο άνθρωπο.

Κι αν μερώσουν οι τόποι, τούτες οι χούφτες της ζωής που αγωνιά ανοίγουν και χαιρετούν ειρηνικά, και στραγγίζει το φως και διαχέεται και κάπως έτσι συνεχίζει αυτό που λέμε ζωή.


Προετοιμάστε το παιδί που έχετε μέσα σας. Αυτό το βιβλίο, «Η Άφιξη» του Σάουν Ταν, θα το αναστατώσει.

– Σοφία Πολίτου-Βερβέρη