“Ο καλός ποιμένας” του C. S. Forester – Η ηρωική νηοπομπή 24 Ιουλίου, 2020 – Κατηγορία: Books, Κινηματογράφος, Περιοδικό – Ετικέτες: , , ,

βιβλιοκριτική του Χρυσόστομου Μπομπαρίδη για το τεύχος 9 του ιστορικού περιοδικού All about history,

Το βιβλίο που ενέπνευσε την ταινία GRΕYHOUND/Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΑΤΛΑΝΤΙΚΟΥ  με πρωταγωνιστή τον ΤΟΜ ΧΑΝΚΣ.
Πρεμιέρα Προβολής: 10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020, από την video streaming υπηρεσία του APPLE TV+

Οι νηοπομπές εμπορικών πλοίων από τα αμερικανικά λιμάνια με προορισμό την πολύπαθη Αγγλία κατά τη διάρκεια των πρώτων ετών του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου συνιστούν ένα από τα λιγότερο γνωστά γεγονότα του.
Το εγχείρημα εξελίχθηκε σταδιακά σε μια δύσκολη επιχείρηση, καθώς τα γερμανικά υποβρύχια κυριαρχούσαν στον Ατλαντικό και με τις τορπίλες τους βύθισαν τα πλοία που μετέφεραν πολύτιμα αγαθά και όπλα στην εμπόλεμη Αγγλία. Η αμερικανική κυβέρνηση μετά τις γερμανικές επιτυχίες συνόδευε τις συγκεκριμένες αποστολές με πολεμικά πλοία που επεδίωκαν να παρεμποδίσουν και να αποτρέψουν τη γερμανική επιθετικότητα. Το ξεχωριστό αυτό «πολεμικό μέτωπο» του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου αποτελεί την έμπνευση του μυθιστορήματος του C. S. Forester. Μέσα από τα μάτια του επικεφαλής της νηοπομπής και διοικητή ενός πολεμικού πλοίου συνοδείας της, καταγράφεται αναλυτικά κάθε στιγμή του μακρινού και δύσκολου αυτού ταξιδιού.

Ένα από τα βασικά συστατικά που διακρίνουν το μυθιστόρημα είναι η επιλογή μιας κλιμακούμενης έντασης των περιγραφών, καθώς μ’ αυτό τον τρόπο συμβαδίζει με την πορεία της επιχείρησης. Συγκεκριμένα, συνυπάρχουν στιγμές μεγάλης έντασης, όπου πυκνογραμμένες σελίδες που περιγράφουν τους χειρισμούς αποφυγής μιας υποβρύχιας τορπίλης, εντοπισμού ενός υποβρυχίου και βύθισής του συνοδεύουν στιγμές ανάπαυλας και περίσκεψης. Η γοητεία του κειμένου έγκειται στην επιλογή του συγγραφέα να συμβαδίζει υφολογικά με τις διαφορετικές αυτές περιστάσεις. Ξεχωρίζει, τέλος, η σκιαγράφηση του κεντρικού ήρωα, που βιώνει τις ποικίλες εναλλαγές της αποστολής με εγκαρτέρηση και έχοντας υψηλή την αίσθηση του καθήκοντος. Το τελευταίο είναι και το κυρίαρχο γνώρισμα της προσωπικότητάς του, που σε μεγάλο βαθμό δικαιολογεί την εσωστρέφεια και τη συναισθηματική αυτοσυγκράτηση που επιδεικνύει, αλλά την ίδια στιγμή αναδύεται υπαινικτικά η βαθύτατη ευαισθησία του. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που ενέχει τα χαρακτηριστικότερα γνωρίσματα της μεταπολεμικής αμερικανικής λογοτεχνίας.

Δείτε το επίσημο τρέιλερ της ταινίας εδώ