Καλωσορίζουμε το «Σε ακούω» – το πρώτο παιδικό βιβλίο που είναι προσβάσιμο σε παιδιά με προβλήματα ακοής 31 Μαΐου, 2023 – Κατηγορία: Books, Παιδιά – Ετικέτες: , ,

Οι εκδόσεις Φουρφούρι έδωσαν ένα δυναμικό παρών στη 19η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, όχι μόνο με το υπέροχο stand τους στην Παιδική Γωνιά, αλλά και με 3 εξαιρετικές εκδηλώσεις. Σε μία από αυτές παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία ένα ξεχωριστό για τα ελληνικά δεδομένα παιδικό βιβλίο.

Το «Σε Ακούω» της Ιταλίδας κωφής συγγραφέα Μόνικα Ταΐνη είναι το πρώτο παιδικό βιβλίο που είναι προσβάσιμο σε παιδιά με προβλήματα ακοής και παρουσιάστηκε στην 19η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης το Σάββατο 6 Μαΐου. Το βιβλίο σε μετάφραση Χρυσόστομου Μπαρμπαρίδη κυκλοφορεί μαζί με qr code το οποίο οδηγεί στην απόδοση του βιβλίου στην νοηματική γλώσσα, από την ηθοποιό του θεάτρου κωφών του ΚΘΒΕ, Ευανθία Πλαχούρα. Το βιβλίο παρουσίασαν η Ελπίδα Καραγεωργίου, ιδιοκτήτρια του βιβλιοπωλείου Βινιέτα και χρόνια στην εκπαίδευση κωφών, η οποία βοήθησε σημαντικά στην πραγμάτωση αυτού του εγχειρήματος καθώς και η ακοολόγος Σταματία Σταϊκούδη. Στην εκδήλωση που αποδόθηκε και στη νοηματική ακούσαμε τις εντυπώσεις και περισσότερα για τη δημιουργία αυτού του βιβλίου και σας τις μεταφέρουμε.

Η Ελπίδα Καραγεωργίου τόνισε: «Ήταν πολύ σημαντικό για μένα να γίνει κάποια στιγμή κάτι τέτοιο. Έχω να πω πρώτα απ’ όλα συγχαρητήρια στις εκδόσεις Φουρφούρι γιατί πάντα επιλέγουν ιδιαίτερα βιβλία και ξεχωριστά και χαίρομαι πολύ που αποφάσισαν να δώσουν φωνή σε ανθρώπους να πουν τη δική τους ιστορία, πόσο μάλλον όταν αυτή η ιστορία είναι τόσο ξεχωριστή, που ανοίγει ένα παράθυρο στο να γνωρίσουμε τον κόσμο της ιδιαίτερης κοινότητας των κωφών-βαρήκοων. Η Μόνικα ως κατά κόσμο ή Μονίκ όπως θέλει να αυτοαποκαλείται προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον δικό της ιδιαίτερο τρόπο σε εμάς όλους το πώς βιώνει η ίδια την κώφωση, τις δικές της εμπειρίες και αναπαραστάσεις για όλο αυτό που συμβαίνει. Είναι απαραίτητο να μπορούμε να ακούμε κάθε ιστορία κάθε ανθρώπου και μέσα σε όλη αυτή την προσπάθεια επιχείρησε να μας δείξει πώς είναι η κουλτούρα αυτών των ανθρώπων.

Πριν περάσουμε στο βιβλίο θα ήθελα να σας πω μια δική μου προσωπική ιστορία. Κάποια στιγμή όταν έκανα παρέμβαση σε ένα παιδί νηπιακής ηλικίας και με τους γονείς του αποφασίσαμε να πάμε να δούμε πώς είναι στα πλαίσια του σχολείου, πώς συμπεριφέρεται, αν ενσωματώνεται και τα λοιπά, γιατί ήταν σε ένα σχολείο ακουόντων, όντας κωφό το παιδί. Λοιπόν, πήγα, παρατήρησα όλη μέρα τι γινόταν, αρχικά να πω ότι ενσωματώθηκε κανονικά, τα παιδιά βρίσκουν πάντα τον τρόπο να επικοινωνούν και να αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους, σπάζοντας κάθε εμπόδιο επικοινωνίας, μέχρι που ήρθε η στιγμή που θα γινόταν η ανάγνωση παραμυθιού. Για μένα είναι ιερή στιγμή, όταν κάθεσαι και ακούς ένα παραμύθι. Κάθισε λοιπόν η εκπαιδευτικός και τοποθέτησε σε ημικύκλιο απέναντί της τα παιδιά. Καθόντουσαν τα παιδιά και άκουγαν το παραμύθι – το κωφό παιδί έπρεπε να είναι εκεί να περιμένει υπομονετικά να περάσει η διαδικασία χωρίς να μπορεί να αντλήσει τίποτα απ’ όλη αυτή την εμπειρία. Αυτό εμένα ταρακούνησε τον κόσμο μου, γιατί αναρωτήθηκα αν είναι η δυσκολία του να ακούσει αυτό που του στερούσε τη δυνατότητα να ζήσει και να βιώσει την εμπειρία του να ταξιδέψει μέσα από την αφήγηση ενός παραμυθιού ή η μη προσπάθεια της εκπαιδευτικού να το εντάξει. Είναι πολύ σημαντικό ο καθένας από εμάς να κάνει την προσπάθεια, είναι ατομική πρωτοβουλία το να υπάρχει πρόσβαση σε όλους.

Για αυτό είμαι πάρα πολύ χαρούμενη που στην πρότασή μας να υπάρχουν βιβλία τα οποία θα έχουν απόδοση στη νοηματική την δέχθηκαν οι εκδόσεις Φουρφούρι και ξεκίνησαν να την υλοποιούν, καθώς εκτός από το «Σε ακούω», αναμένονται 5 νέοι τίτλοι οι οποίοι θα έχουν qr code και θα μπορούν τα παιδιά να έχουν πρόσβαση ώστε να μπορούν να μπουν στον μαγικό κόσμο της παιδικής λογοτεχνίας. Η οποία παιδική λογοτεχνία, πέρα από την κοινωνικοσυναισθηματική ανάπτυξη και το πόσο βοηθάει σε αυτή, έχει πάρα πολλά οφέλη. Τα γνωστικά οφέλη είναι εξαιρετικά σημαντικά, καθώς όποιος έχει δουλέψει στην εκπαίδευση των κωφών γνωρίζει πόσο σημαντική είναι η κατανόηση του κειμένου ως ένας πολύ βασικός μαθησιακός στόχος.

Περνώντας στο βιβλίο θέλω να σας πω ότι χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος έχει να κάνει με την ιστορία της Μονίκ που την αφηγείται όπως η ίδια την βιώνει, έχει επιμεληθεί και την εικονογράφηση, και το κείμενο είναι δικό της, είναι μια Ιταλίδα συγγραφέας κωφή η ίδια και στο δεύτερο μέρος έχει φτιάξει ένα ιδιότυπο λεξιλόγιο στο οποίο δίνει την ερμηνεία κάποιων βασικών λέξεων, σημαντικών για την κουλτούρα των κωφών.

Μικρές λέξεις, κοφτές προτάσεις, σύντομες φράσεις, αλλά η καθεμία από αυτές μπορεί να δημιουργήσει ώρες συζήτησης».

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η ακοολόγος Σταματία Σταϊκούδη: «Εμένα η δουλειά μου είναι να βοηθάω τους κωφούς να έχουν πρόσβαση στην ακοή μέσω των ακουστικών βοηθημάτων που υπάρχουν, αυτό ωστόσο που δεν ξέρουν πολλοί είναι ότι ένας κωφός μπορεί να φορέσει ακουστικά ή κοχλιακό εμφύτευμα εφόσον το επιλέξει αλλά δεν είναι ότι αυτή η ηλεκτρονική συσκευή τους κάνει σαν τους ακούοντες, υπολείπονται ακόμα σε πολλά και είναι δική μας ευθύνη, επειδή είναι συμπολίτες μας και συνάνθρωποί μας να τους βοηθήσουμε να επικοινωνούμε σωστά μαζί τους, έτσι ώστε και αυτοί να έχουν πρόσβαση σε όλα αυτά που έχουμε πρόσβαση εμείς. Για αυτό και είναι πολύ σημαντικό που αυτή τη στιγμή παρουσιάζουμε ένα βιβλίο που υπάρχει και σε νοηματική γλώσσα. Πρέπει να απαιτούμε την ίδια πρόσβαση και για τα κωφά παιδιά, να έχουν σωστά στελεχωμένα σχολεία. Αν το εκπαιδευτικό και το κοινωνικό σύστημα δεν δώσει την αποδοχή και την πρόσβαση που χρειάζονται δεν θα μπορέσουμε ποτέ να είμαστε όλοι ισότιμοι».

Στον πρόλογο του βιβλίου από τη Βενέττα Λαμπροπούλου, Ομότιμη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πατρών, Διοικήτρια-Πρόεδρος Εθνικού Ιδρύματος Κωφών, διαβάζουμε χαρακτηριστικά: «Το θέμα του βιβλίου, έως τώρα, είναι άγνωστο για την πλειοψηφία των παιδιών, αλλά και των ενηλίκων, και είναι ασυνήθιστο και μάλλον «μη ελκυστικό» για τους εκδοτικούς μας οίκους, αφού ενώ σε άλλες χώρες βρίσκουμε πλειάδα παρόμοιων βιβλίων στη χώρα μας δεν υπάρχει ούτε ένα παιδικό βιβλίο που να αναφέρεται με κάποιον τρόπο σε κωφά ή βαρήκοα παιδιά.

Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντική η πρωτοβουλία αυτή της Brainfood Εκδοτικής, γιατί ανοίγει δρόμους για τον εμπλουτισμό των παιδικών βιβλίων με θέματα επίκαιρα, που παρουσιάζουν στα παιδιά τις κοινωνικές πραγματικότητες και τα προετοιμάζουν να ζήσουν στα πολυεθνικά-πολυπολιτισμικά και πολυγλωσσικά περιβάλλοντα του σήμερα. Εισάγει τα παιδιά σε αξίες πανανθρώπινες, όπως είναι η αποδοχή, ο σεβασμός και η αξία της διαφορετικότητας, η ισότητα και η συμμετοχή όλων σε κοινωνικές δράσεις χωρίς προκαταλήψεις, η ενσυναίσθηση και η αλληλεγγύη των ανθρώπων».

Ανακάλυψε περισσότερα για το «Σε ακούω»