Μη κρίνετε, ίνα μη κριθήτε #1 11 Ιουλίου, 2019 – Κατηγορία: Books – Ετικέτες: ,

Superman: American Alien

 

Λίγες εβδομάδες πριν την κυκλοφορία του Superman: American Alien από τις εκδόσεις ΟΞΥ, φίλος μας, διάβασε και μας κρίνει. 

Από τον Νίκο Μιχαλόπουλο

To Superman: American Alien είναι μια limited-series 7 τευχών, η οποία δημοσιεύθηκε από την DC Comics το 2016. Συγγραφέας είναι ο Max Landis και υπεύθυνοι για το σχέδιο οι Nick Dragotta, Tommy Lee Edwards, Joelle Jones, Jae Lee, Francis Manapul, Jonathan Case, Jock.

Η σειρά επικεντρώνεται σε 7 διαφορετικές περιόδους στη ζωή του Clark Kent, από τότε που ήταν μικρός και ανακάλυπτε τις δυνάμεις του, μέχρι την περίοδο που γίνεται γνωστός ως Superman. Παρόλο που θεωρείται μία από τις κλασικές “origin stories” του ήρωα (πράγμα που έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν), η συγκεκριμένη είναι διαφορετική από τις άλλες για αρκετούς λόγους.

Ξεκινώντας, το πιο δυνατό κομμάτι αυτής της σειράς είναι ότι δεν εστιάζει στον Superman, αλλά στον Clark Kent. Αυτό σημαίνει ότι απογυμνώνεται ο θρύλος του πανίσχυρου ήρωα και επικεντρωνόμαστε στην ανθρώπινη πλευρά του, με ανθρώπινους φόβους, ανησυχίες, σωματικές αλλαγές, αξίες, αποτυχίες, εσωτερικές συγκρούσεις, κλπ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο αναγνώστης να μπορεί πολύ πιο εύκολα να ταυτιστεί μαζί του, κάτι που δυσκόλευε πολλούς ανθρώπους για πολλά χρόνια, λόγω των εξωπραγματικών δυνατοτήτων του Superman ως ήρωα. Εν τέλει, ο Μax Landis έκανε εκπληκτική δουλειά: μας δείχνει ένα μικρό παιδάκι που μία μέρα τρομοκρατήθηκε επειδή άρχισε να αιωρείται ανεξέλεγκτα, έναν έφηβο που μπήκε σε μπελάδες επειδή ήταν στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή και έναν νεαρό ενήλικα που μετακόμισε στη μεγάλη πόλη προσπαθώντας να φτιάξει το μέλλον του και να βρει τη θέση του στον κόσμο.

 

 

Ένα άλλο χαρακτηριστικό που ξεχωρίζει αυτή τη σειρά είναι η επιλογή των σχεδιαστών, καθώς και η δουλειά αυτών. Πέρα απ’ το γεγονός ότι η επιλογή των συγκεκριμένων είναι ασυνήθιστη (αλλά αρκετά επιτυχημένη), ο τρόπος που σχεδιάστηκε η σειρά έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Συγκεκριμένα, κάθε τεύχος έχει διαφορετικό καλλιτέχνη (πράγμα αρκετά συχνό), ωστόσο, αναλόγως την περίοδο στη ζωή του Clark, τα σκίτσα και τα χρώματα μεταβάλλονται από “αθώα” και θερμά, σε σκοτεινά και επικά, σε τρομακτικά και βίαια. Έτσι, κάθε κεφάλαιο έχει τον δικό του ξεχωριστό τόνο και δημιουργεί στον αναγνώστη πολύ διαφορετικά αισθήματα. Στο τέλος όμως, μας θυμίζουν ότι εξακολουθεί να είναι ο Superman που όλοι ξέρουμε και αγαπάμε.

Μία ωραία έκπληξη ήταν οι πρώτες αλληλεπιδράσεις του Clark με σημαντικά πρόσωπα, ήρωες και μελλοντικούς εχθρούς του. Ο Max Landis φρόντισε κάθε μία από αυτές τις αλληλεπιδράσεις να επηρεάσουν με κάποιο τρόπο τον Clark, μερικές πιο άμεσα από άλλες, και κάθε μία από αυτές να παίξει έναν σημαντικό ρόλο στον τελικό χαρακτήρα που θα διαμορφώσει.

Η επιλογή της DC και του Landis να κρατήσουν αυτή τη σειρά εκτός continuity ήταν πολύ καλή, επειδή αυτό καθιστά το Superman: American Alien μία σειρά για όλους (ίσως να χρειάζεται μια μικρή έρευνα αν δεν γνωρίζει κάποιος ορισμένα ονόματα, αλλά τίποτα σπουδαίο) και ένα αρκετά καλό σημείο έναρξης αν θέλει κάποιος να γνωρίσει τον χαρακτήρα. Επαναλαμβάνω, αυτή δεν είναι μια σειρά για κάποιον που θέλει να ξέρει το definitive origin story του Superman ή για κάποιον που θέλει να διαβάσει μια σειρά με κέντρο τον Superman. Είναι μια σειρά με κέντρο τον Clark Kent και έχει σκοπό να τονίσει τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά του Superman, καθώς και το δρόμο που ακολούθησε (και τα εμπόδια που βρήκε στην πορεία) για να γίνει ο ήρωας που ξέρουμε.

Όσον αφορά τα αρνητικά της σειράς, ειλικρινά, δεν υπάρχουν πολλά που μπορούν να ειπωθούν. Πέρα από το ότι η εικονογράφηση κάποιον τευχών μπορεί να μην είναι για όλους και ότι η επιλογή του κακού για την τελική μάχη ήταν λίγο ασυνήθιστη και περίεργη (αλλά όχι απαραίτητα κακή), γενικά η σειρά δεν είχε προβλήματα.

Προσωπικά, τα αγαπημένα μου κομμάτια της σειράς είναι δύο: Πρώτον, η λεπτομέρεια ότι όλοι οι παιδικοί φίλοι του Clark και οι κάτοικοι του Smallville ήξεραν το μυστικό του και το κράτησαν κρυφό/μεταξύ τους αστείο. Θεωρώ ότι αυτό σημαίνει ότι η κοινότητα μέσα στην οποία μεγάλωσε τον αποδέχτηκε από πολύ μικρό και δεν τον πρόδωσαν ποτέ. Δεύτερον, μία φράση από το πέμπτο τεύχος της σειράς (“Eagle”) που λέει ο Clark και αιχμαλωτίζει άψογα τον χαρακτήρα του Superman: “[…] or maybe he’s just a nice guy with a lot of spare time […]”.

Αυτή η φράση μας δείχνει ότι ο Superman δεν έχει κάποιον απώτερο σκοπό ή συγκεκριμένο λόγο που κάνει αυτό που κάνει, αλλά το κάνει επειδή μπορεί και, πάνω απ’ όλα, θέλει. Γι’ αυτό και εκπροσωπεί τα καλύτερα χαρακτηριστικά της ανθρωπότητας.

Συνολικά, το Superman: American Alien αποτελεί ένα μοντέρνο κλασικό κομμάτι, το οποίο μπορούν να απολαύσουν σχεδόν όλοι, ειδικά εκείνοι που ασχολούνται με τα comics γενικότερα. Ο Max Landis καταφέρνει να φέρει τον Superman στο επίπεδο των κοινών ανθρώπων και να μας πείσει ότι παρ’ όλη τη δύναμή του και τις εξωπραγματικές ικανότητές του, έχει περάσει κι αυτός τις ίδιες δυσκολίες που έχουμε περάσει όλοι στα διαφορετικά στάδια της ζωής μας και, όπως κι εμείς, πάλεψε με τις αμφιβολίες και την αβεβαιότητα για το μέλλον και τα ξεπέρασε, δείχνοντάς μας ότι μπορούμε να κάνουμε το ίδιο. Η πολύ ταλαντούχα ομάδα σχεδιαστών κατάφερε να εκφράσει τους διαφορετικούς τόνους των διαφορετικών πτυχών της ζωής του Clark με πολύ όμορφο τρόπο, ανεξάρτητα του πόσο σκοτεινές κάποιες από αυτές μπορεί να είναι.