Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΝΟΥ 13 Οκτωβρίου, 2020 – Κατηγορία: Books, Κινηματογράφος, Τηλεόραση – Ετικέτες: , , ,

Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΝΟΥΠώς χτίζουμε τον κόσμο μας

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ένα από τα μοναδικά μας χαρακτηριστικά ως είδους είναι η ικανότητά μας να διαμορφώνουμε τον κόσμο μας, με κριτήριο αρχικά την επιβίωση και κατόπιν τη βελτίωση και την αναβάθμιση της διαβίωσης, σε όλα τα επίπεδα -και η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΝΟΥ εξερευνά ακριβώς αυτό.
Βασικός πυρήνας αυτής της δυνατότητας ήταν πάντα η μοναδική ικανότητα του ανθρώπου να καινοτομεί και να δημιουργεί, πατώντας πάνω σε προϋπάρχουσες γνώσεις και ιδέες, που μέσω της λειτουργίας του εγκεφάλου απορροφώνται, συγκεράζονται, επεξεργάζονται και μεταλλάσσονται σε κάτι νέο.
Το εύρος εφαρμογής αυτής της διαδικασίας – ουσιαστικά ενός διαρκούς επαναπροσδιορισμού και ανακατασκευής του κόσμου – είναι τόσο μεγάλο, ώστε κάποια ερωτήματα προκύπτουν αβίαστα, όσο και αναπόφευκτα: Γιατί ο ανθρώπινος εγκέφαλος ρέπει αυθόρμητα προς την καινοτομία; Πώς μεταλλάσσει αυτή την τάση σε δημιουργία; Ποια είναι η κινητήρια δύναμη που τον οδηγεί προς τα εκεί;

Οι Anthony Brandt και David Eagleman, ένα φαινομενικά αταίριαστο ζευγάρι (συνθέτης και νευροεπιστήμονας αντίστοιχα), καταπιάνονται με όλα τα παραπάνω σε αυτό το πρωτοποριακό και μοναδικό για το θέμα βιβλίο. Βασιζόμενοι στην επιστήμη και όσα ξέρουμε για τη λειτουργία του εγκεφάλου, επιχειρούν να δώσουν απαντήσεις και εξηγήσεις, συνδέοντας με κατανοητό τρόπο πάμπολλα ετερόκλητα πεδία της ανθρώπινης δημιουργικότητας, και το πώς αυτή εκφράζεται και διαμορφώνει τον κόσμο μας. Eίτε μιλάμε για έναν πίνακα του Πικάσο, ένα τραγούδι του Nick Cave ή το καινούργιο iPhone, η σπίθα της έμπνευσης, η καινοτομία και ο τρόπος που εξελίσσονται σε δημιουργία, διέπονται ουσιαστικά από τις ίδιες αρχές.

 

Ουσιαστικό συμπλήρωμα του βιβλίου αποτελεί το σχετικό ντοκιμαντέρ The Creative Brain (Netflix, 2019). Με συμμετοχές από γνωστούς καλλιτέχνες και ανθρώπους του θεάματος και του πνεύματος (Nick Cave, Tim Robins, Grimes, D.B. Weiss κ.α.), επιστήμονες, αρχιτέκτονες, εκπαιδευτικούς και πολλούς άλλους, εξερευνά τη δημιουργική διαδικασία και πώς ο καθένας τη βιώνει στο πεδίο του – όλα κάτω από τον εξαιρετικό συντονισμό και παρουσίαση του David Eagleman.


O David Eagleman με τον θρυλικό Nick Cave, στην συνέντευξη για το ντοκιμαντέρ The Creative Brain / Netflix